Recomandări privind mișcarea și comercializarea porcinelor pe teritoriul național

User Rating:  / 1
PoorBest 

porc in tarcCreşterea porcinelor în țara noastră este o activitate cu importanță majoră, românii fiind mari consumatori de carne de porc, fapt ce o defineşte ca o afacere rentabilă, porcul furnizând 47-48% din totalul producţiei de carne, precum şi alte produse care sunt foarte valoroase cum ar fi grăsimea, pielea, părul, gunoiul de grajd.

CreÅŸterea acestei specii este recomandată de faptul că: 

  • este o activitate de tradiÅ£ie a populaÅ£iei ţării noastre;
  • porcul este un animal mai puÅ£in pretentios comparativ cu alte specii de animale;
  • asigură o prolificitate ÅŸi precocitate crescută, condiÅ£ionate de rasă ÅŸi sistemul de creÅŸtere;
  • valorifică o gamă foarte variată de resurse furajere;
  • are o diversitate a producÅ£iilor pe care le realizează;
  • conferă creÅŸterii ÅŸi exploatării o activitate durabilă ÅŸi de perspectivă;
  • constituie o sursă pentru schimburile comerciale;
  • asigură posibilitatea realizării de comerÅ£ intracomunitar ÅŸi export de carne de porc care să aducă venituri mari producătorilor;
  • asigură stabilitatea forÅ£ei de muncă în zona rurală;

Rentabilitatea creşterii acestei specii este condiţionată în primul rând de modul în care crescătorii de animale respectă condiţiile de bunăstare (adăpostire, furajare, adăpare, microclimat, exploatare), normele de protecţie sanitară veterinară, respectiv asigurarea statusului de sănătate, precum şi legislaţia privind mișcarea și comercializarea porcinelor vii şi a produselor rezultate în urma sacrificării.

Pentru a asigura un cadrul legal şi totodată un sprijin pentru crescătorii de porcine, Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a emis Ordinul nr. 67/2012 din 26/10/2012 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 774 din 16/11/2012, privind condiţiile sanitar-veterinare care trebuie respectate la mişcarea suinelor vii pe teritoriul României.

În comformitate cu acest act normativ, pe teritoriul României, mişcarea suinelor vii se efectuează numai dacă acestea sunt identificate şi însoţite de:

  • documente de miÅŸcare,
  • fiÈ™a de sănătate a animalului,
  • documentul privind starea de sănătate È™i informaÅ£iile pentru lanÅ£ul alimentar, în cazul miÅŸcării către abator.

În funcţie de tipul de exploataţie în care se cresc porcine, mişcarea în viu a acestei specii este permisă astfel:

  • din exploataÅ£ii nonprofesionale (exploataÅ£ie de animale înregistrată în Sistemul NaÅ£ional de Identificare ÅŸi ÃŽnregistrare a Animalelor (S.N.I.I.A) ÅŸi deÅ£inută de persoane fizice, neînregistrate la registrul comerÈ›ului în care produsele de origine animală rezultate de la acestea sunt destinate consumului familial), numai către:
    - alte exploataţii nonprofesionale,
    - târguri de animale, autorizate / înregistrate sanitar,
    - abator autorizat
  • din exploataÅ£iile comerciale de tip A (exploataÅ£ie de animale deÅ£inută de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în conditÅ£ile legii, înregistrate ÅŸi autorizate de oficiul registrului comerÅ£ului, înregistrată în S.N.I.I.A. care indeplineÅŸte anumite condiÅ£ii de biosecuritate ÅŸi este înregistrată sanitar-veterinar, din care se comercializează pe piaÅ£a naÅ£ională animale vii ÅŸi produsele de origine animală de la acestea), numai către:
  • exploataÅ£iile nonprofesionale, direct de la fermă,
  • alte exploataÅ£ii comerciale de tip A,
  • târguri de animale, autorizate / înregistrate sanitar-veterinar,
  • abator autorizat
  • din exploataÅ£iile comerciale de tip industrial (exploataÅ£ie de animale înregistrată în S.N.I.I.A. ÅŸi autorizată sanitar-veterinar, deÅ£inută de persoane fizice autorizate, întreprindere individuală, întreprindere familială sau de persoane juridice organizate în condiÅ£iile legii, înregistrate ÅŸi autorizate de oficiul registrului comerÅ£ului, care îndeplinesc prevederile normelor de biosecuritate; din care se comercializează pe piaÅ£a naÅ£ională, intracomunitară ÅŸi la export, animale vii ÅŸi produsele de origine animală de la acestea), numai către:
    - exploataţiile nonprofesionale, direct de la fermă,
    - alte exploataţii comerciale,
    - târguri de animale autorizate / înregistrate sanitar-veterinar
    - abator autorizat,
  • prin mijlocitori de afaceri cu animale vii înregistraÅ£i conform prevederilor legale în vigoare, astfel:
    - din exploataţii comerciale direct către abator autorizat,
    - dîn exploataţii comerciale către exploataţii nonprofesionale, direct
    sau prin târguri de animale autorizate sanitar-veterinar,
    - din târguri de animale direct către exploataţii nonprofesionale sau
    abator autorizat,
    - din exploataţii non-profesionale direct către un abator autorizat
    Este interzisă reintroducerea în fermele comerciale de tip industrial a suinelor ieşite din exploataţie, în scopul comercializării.
    Animalele din exploataţie supuse mişcării conform destinațiilor menţionate, vor fi inspectate de medicul veterinar de liberă practică împuternicit de D.S.V.S.A. județeană și care va completa fişa de inspecţie utilizată în cadrul programului de monitorizare şi control a pestei porcine clasice.
    Transportul suinelor vii este permis numai cu mijloace de transport autorizate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind cerinţele generale de protecţie a animalelor în timpul transportului..
    Pentru mişcarea animalelor vii, în alte judeţe, medicul veterinar de liberă practică împuternicit, înainte de eliberarea documentelor specifice, solicită de la D.S.V.S,A, judeţeană de origine, obţinerea avizului interjudeţean.
    Pentru asigurarea trasabilităţii, proprietarii de animale au obligaţia să anunţe, în termen de 48 de ore medicul veterinar de liberă practică împuternicit, cu privire la animalele care se întorc în exploataţia de origine din târg, sau care ajung la o altă destinaţie finală ca urmare a vânzării în târg.
    Porcinele se sacrifică, în scop comercial, numai în abatoare autorizate care beneficiază de supraveghere sanitară veterinară prin medic oficial, care examinează şi marchează carnea în conformitate cu legislaţia în vigoare.
    Carnea provenită de la porcinele crescute în exploataţiile nonprofesionale şi exploataţiile comerciale, se comercializează şi procesează numai prin unităţi înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar, cu respectarea condiţiilor generale de funcționare și igienă,
    Prin excepţie, autoritatea veterinară poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) în afara abatoarelor de către proprietarii de animale, pentru consumul propriu, fiind interzisă comercializarea cărnii şi a derivatelor rezultate în afara gospodăriei, cu recomandarea expresă de a se asigura controlul acestor produse de către un medic veterinar împuternicit de D.S.V.S.A. judeţeană.
    Inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. județeană verifică prin acţiuni organizate şi prin colaborare cu personalul din cadrul altor autorităţi judeţene modul cum sunt respectate normele legislative specifice, de către factorii responsabili implicați.
    Dr. Penţea Ioan Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari din judeţul Sibiu

Curs Valutar

PROGNOZA METEO

Vizitatori Counter

000350929
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
5372
5862
11234
302042
122204
149800
350929

IP-ul tau: 54.80.87.250
Server Time: 2018-04-23 21:50:12