Recomandări privind mișcarea și comercializarea porcinelor pe teritoriul național

User Rating:  / 1
PoorBest 

porc in tarcCreşterea porcinelor în țara noastră este o activitate cu importanță majoră, românii fiind mari consumatori de carne de porc, fapt ce o defineşte ca o afacere rentabilă, porcul furnizând 47-48% din totalul producţiei de carne, precum şi alte produse care sunt foarte valoroase cum ar fi grăsimea, pielea, părul, gunoiul de grajd.

Creşterea acestei specii este recomandată de faptul că: 

 • este o activitate de tradiţie a populaţiei ţării noastre;
 • porcul este un animal mai puţin pretentios comparativ cu alte specii de animale;
 • asigură o prolificitate şi precocitate crescută, condiţionate de rasă şi sistemul de creştere;
 • valorifică o gamă foarte variată de resurse furajere;
 • are o diversitate a producţiilor pe care le realizează;
 • conferă creşterii şi exploatării o activitate durabilă şi de perspectivă;
 • constituie o sursă pentru schimburile comerciale;
 • asigură posibilitatea realizării de comerţ intracomunitar şi export de carne de porc care să aducă venituri mari producătorilor;
 • asigură stabilitatea forţei de muncă în zona rurală;

Rentabilitatea creşterii acestei specii este condiţionată în primul rând de modul în care crescătorii de animale respectă condiţiile de bunăstare (adăpostire, furajare, adăpare, microclimat, exploatare), normele de protecţie sanitară veterinară, respectiv asigurarea statusului de sănătate, precum şi legislaţia privind mișcarea și comercializarea porcinelor vii şi a produselor rezultate în urma sacrificării.

Pentru a asigura un cadrul legal şi totodată un sprijin pentru crescătorii de porcine, Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a emis Ordinul nr. 67/2012 din 26/10/2012 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 774 din 16/11/2012, privind condiţiile sanitar-veterinare care trebuie respectate la mişcarea suinelor vii pe teritoriul României.

În comformitate cu acest act normativ, pe teritoriul României, mişcarea suinelor vii se efectuează numai dacă acestea sunt identificate şi însoţite de:

 • documente de mişcare,
 • fișa de sănătate a animalului,
 • documentul privind starea de sănătate și informaţiile pentru lanţul alimentar, în cazul mişcării către abator.

În funcţie de tipul de exploataţie în care se cresc porcine, mişcarea în viu a acestei specii este permisă astfel:

 • din exploataţii nonprofesionale (exploataţie de animale înregistrată în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (S.N.I.I.A) şi deţinută de persoane fizice, neînregistrate la registrul comerțului în care produsele de origine animală rezultate de la acestea sunt destinate consumului familial), numai către:
  - alte exploataţii nonprofesionale,
  - târguri de animale, autorizate / înregistrate sanitar,
  - abator autorizat
 • din exploataţiile comerciale de tip A (exploataţie de animale deţinută de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în conditţile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului, înregistrată în S.N.I.I.A. care indeplineşte anumite condiţii de biosecuritate şi este înregistrată sanitar-veterinar, din care se comercializează pe piaţa naţională animale vii şi produsele de origine animală de la acestea), numai către:
 • exploataţiile nonprofesionale, direct de la fermă,
 • alte exploataţii comerciale de tip A,
 • târguri de animale, autorizate / înregistrate sanitar-veterinar,
 • abator autorizat
 • din exploataţiile comerciale de tip industrial (exploataţie de animale înregistrată în S.N.I.I.A. şi autorizată sanitar-veterinar, deţinută de persoane fizice autorizate, întreprindere individuală, întreprindere familială sau de persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului, care îndeplinesc prevederile normelor de biosecuritate; din care se comercializează pe piaţa naţională, intracomunitară şi la export, animale vii şi produsele de origine animală de la acestea), numai către:
  - exploataţiile nonprofesionale, direct de la fermă,
  - alte exploataţii comerciale,
  - târguri de animale autorizate / înregistrate sanitar-veterinar
  - abator autorizat,
 • prin mijlocitori de afaceri cu animale vii înregistraţi conform prevederilor legale în vigoare, astfel:
  - din exploataţii comerciale direct către abator autorizat,
  - dîn exploataţii comerciale către exploataţii nonprofesionale, direct
  sau prin târguri de animale autorizate sanitar-veterinar,
  - din târguri de animale direct către exploataţii nonprofesionale sau
  abator autorizat,
  - din exploataţii non-profesionale direct către un abator autorizat
  Este interzisă reintroducerea în fermele comerciale de tip industrial a suinelor ieşite din exploataţie, în scopul comercializării.
  Animalele din exploataţie supuse mişcării conform destinațiilor menţionate, vor fi inspectate de medicul veterinar de liberă practică împuternicit de D.S.V.S.A. județeană și care va completa fişa de inspecţie utilizată în cadrul programului de monitorizare şi control a pestei porcine clasice.
  Transportul suinelor vii este permis numai cu mijloace de transport autorizate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind cerinţele generale de protecţie a animalelor în timpul transportului..
  Pentru mişcarea animalelor vii, în alte judeţe, medicul veterinar de liberă practică împuternicit, înainte de eliberarea documentelor specifice, solicită de la D.S.V.S,A, judeţeană de origine, obţinerea avizului interjudeţean.
  Pentru asigurarea trasabilităţii, proprietarii de animale au obligaţia să anunţe, în termen de 48 de ore medicul veterinar de liberă practică împuternicit, cu privire la animalele care se întorc în exploataţia de origine din târg, sau care ajung la o altă destinaţie finală ca urmare a vânzării în târg.
  Porcinele se sacrifică, în scop comercial, numai în abatoare autorizate care beneficiază de supraveghere sanitară veterinară prin medic oficial, care examinează şi marchează carnea în conformitate cu legislaţia în vigoare.
  Carnea provenită de la porcinele crescute în exploataţiile nonprofesionale şi exploataţiile comerciale, se comercializează şi procesează numai prin unităţi înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar, cu respectarea condiţiilor generale de funcționare și igienă,
  Prin excepţie, autoritatea veterinară poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) în afara abatoarelor de către proprietarii de animale, pentru consumul propriu, fiind interzisă comercializarea cărnii şi a derivatelor rezultate în afara gospodăriei, cu recomandarea expresă de a se asigura controlul acestor produse de către un medic veterinar împuternicit de D.S.V.S.A. judeţeană.
  Inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. județeană verifică prin acţiuni organizate şi prin colaborare cu personalul din cadrul altor autorităţi judeţene modul cum sunt respectate normele legislative specifice, de către factorii responsabili implicați.
  Dr. Penţea Ioan Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari din judeţul Sibiu

Vizitatori Counter

001138617
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
4072
6665
35893
1065150
91903
73915
1138617

IP-ul tau: 54.80.87.166
Server Time: 2018-10-20 15:32:54