Rasa de porc Mangalia va reveni în perioada următoare

User Rating:  / 0
PoorBest 

mangalitaRasa tradiţională de porci Mangaliţa ar putea fi revigorată în viitor, după ce inginerul silvic Rancz Sandor a preluat Asociaţiei producătorilor de porci Mangaliţa din România, tocmai pentru a face aset lucru.

Rancz Sandor are o fermă de porci de Mangalăţa în localitatea Mereni din judeţul Covasna, de care se ocupă de aproape cinci ani. A început cu câteva exemplare, iar acum are peste 200 de porci pe care îi creşte în turme pe o suprafaţă de aproape trei hectare.

Rancz Sandor a declarat, pentru AGERPRES, că "porcul-somon" sau "măslinul cu patru picioare", cum i se mai spune porcului Mangaliţa, este căutat de cunoscători pentru carnea gustoasă şi grăsimea săracă în colesterol, dar bogată în acizi graşi Omega 3, iar rasa va reveni în atenţia producătorilor, deoarece oamenii încep să acorde o atenţie tot mai mare alimentaţiei sănătoase. El a precizat că în restaurantele de lux o friptură de Mangaliţa costă de trei şi chiar patru ori mai mult decât o porţie de carne de porc obişnuit.

"Porcul de Mangaliţa este crescut în libertate sau semi libertate, iar ca să ajungă la greutate optimă pentru tăiere trebuie să crească cel puţin un an şi jumătate, are nevoie de mult mai mult timp decât un porc normal (...) Este un porc cu grăsime multă, foarte multă, dar cu un mare conţinut de Omega 3. Din cauza acizilor graşi nesaturaţi untura nu se întăreşte ca la ceilalţi porci, tot timpul parcă ar fi ulei, curge (...) Ca să înţelegeţi mai bine, la Mangaliţa carnea reprezintă doar 20-30% din carcasă, în rest e numai grăsime. Deci, poate conţine peste 70% grăsime. Bunicii mei aveau slănină de cinci degete, asta era slănina de Mangaliţa, foarte gustoasă şi foarte bună. Carnea e şi mai gustoasă, dar e foarte puţină, de aceea e şi scumpă (...) Cert e că toată lumea bună cunoaşte Mangaliţa", a declarat inginerul Rancz Sandor.

Acesta susţine că Mangaliţa a pierdut teren în ultimii zeci de ani ca urmare a apariţiei fermelor de porci de carne, dar e convins că tot mai mulţi crescători de animale se vor orienta spre această rasă de porci.

Vizitatori Counter

003297939
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
3637
6962
52768
3198371
133890
203461
3297939

IP-ul tau: 18.208.159.25
Server Time: 2019-10-19 14:47:09