In Olanda, Franta si Germania purceii se infecteaza foarte devreme cu Mycoplasma hyopneumoniae

User Rating:  / 0
PoorBest 

Purcei pot fi infectați cu M. Hyo foarte devreme in viata, în special în perioada de creștere contina, imediat dupa post-înțărcare, arata un studiu realizat de o echipa de cercetatori din Belgia, Franta si Germania, publicat recent in The Veterinary Journal si preluat de Pig Progres.

Potrivit cercetatorilor, bacteria Mycoplasma hyopneumoniae (M. hyo) este un patogen important in fermele intensive moderne din Europa.

Obiectivele Studiului au fost, conform PigProgress urmatoarele:

-pentru a folosi tamponul traheobronsic (TBS) tehnica folosita pentru a obține date privind distribuția de infectii Hyo M. la porci recent înțărcați în Belgia și Țările de Jos; și
- să caute asocieri intre prevalenta infectiei și condițiile climatice specifice.

Oamenii de stiinta au punctat: "În total, 176 de efectivele de porci au fost selectate aleatoriu, in timp ce 30 de purcei eșantion au fost alesi pentru fiecare fermă. Astfel au fost alesi 18 porci, la varsta de 3-5 săptămâni și 12 de porci de la 6-11 săptămâni de la care a fost colectat mucus de la bifurcația traheobronsic, iar apoi suspendate în soluție salină, dupa care probele au fost supuse analizei PCR pentru M. Hyo."

Aceștia continuă, "La 27% dintre efective, 44 în total, cel puțin un purcel testat pentru M. Hyo la 3-5 săptămâni a fost detectat pozitiv, iar 29% (sau 47), la 6-11 săptămâni. Prevalența individuala per animal la două stadii a fost de 7,1% și 10,9%, respectiv."

Purceii de 3-5 saptamani, destectati pozitiv cu M.hyo

Cercetatorii au mai scris ca probabilitatrea ca purceii cu varste cuprinse intre trei si cinci saptamani diagnosticati pozitiv cu M. hyo a fost relationata cu rata de precipitatii in cursul saptamanii precedente. In perioada post-intarcare, sansele ca purceii sa fie detectati ca fiind contaminati cu M. hyo a fost semnificativ afectata de sezon (mult mai ridicata toamna, fata de vara).

Astfel cercetatorii au concluzionat ca, in conditiile de teren olandeze si belgiene, purceii pot fi infectati prematur cu M. hyo, cu o tendinta de crestere a acestei infectari in perioada post-înțărcare.

Mycoplasma hyopneumoniae este un tip de bacterii care este responsabila pentru boala Pneumonia enzootica porcina.Este o boala infectocontagioasă a porcilor crescuţi în sistem intensiv, manifestată clinico-anatomic prin simptome de pneumonie.

Boala cauzeaza pierderi la nivel mondial in populatia porcina.

Vizitatori Counter

003098850
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
11667
7436
56151
2998156
138262
145668
3098850

IP-ul tau: 18.207.136.184
Server Time: 2019-09-21 18:10:40