De ce trebuie evitate agresiunile între porci?

User Rating:  / 0
PoorBest 

agresiune in fermele de porciCând porci necunoscuţi sunt grupaţi ei se luptă pentru a stabili relaţiile de dominanţă. Acest comportament natural, în condiţiile din fermătind să se extindă, iar sănătatea şi productivitatea sunt afectate. Agresiunile cresc stresul, cuzează leziunile de piele producându-se tani care reduc imunitatea şi creşterea porcilor.

Agresiuneile au fost cercetate câteva zeci de ani, însă nu s-au redus la cele mai multe ferme. Regruparea porcilor străini în noi padocuri, care cauzează de cele mai multe ori agresiuni este de inevitabilă în noile siteme de adăposturi. Evitarea regrupării crează de cele mai multe ori probleme de spaţiu.

Soluţii precum modificarea construcţiilor sunt doar parţial eficiente. Cercetătorii de la Colegiul Rural Scoţian, din Edimburg, Marea Britanie, cercetează agresivitatea porcilor de 15 ani. Aceştia au pus recent la dispoziţia fermierilor unele informaţii privind agresivitatea în efectivele de porci.

Efecte asupra producţiei

Agresiunea dintre porcii nou-regrupaţi durează circa 24 de ore, după care se reduce, dar rămâne ridicată până la trei săptămâni. Agresiunea are ca rezultat leziuni ale pielii care se estompează mai ales după una sau două zile.

Cercetările recente din cadrul SRUC arată că în Marea Britanie, cei mai mulţi din fermieri nu ved agresiunea ca o problemă în ferma lor. Cu toate acestea, efectele agresiunii pot fi trecute cu vederea. Agresivitatea creşte stresul, provoacă leziuni ale pielii şi poate duce la răni, imunitate şi creştere redusă. La scroafe poate duce la avort. Timpul petrecut pentru luptă vine direct cu costul timpului petrecut pentru hrănire. Rata de creştere este, prin urmare, cel mai adesea redusă în primele zile după regrupare.

Semne ale agresiunii

Agresiunile extreme poate provoca pierderi substanţiale din cauza ologirii, infecţiilor, chiar şi a morţii animalelor.

Porcii noi amestecaţi vor prezenta unele leziuni ale pielii. Fiecare leziune este rezultatul unei muşcături. Paturile de leziuni pot însemna aproximativ 50-100 muşcături. Acest lucru poate fi coroborat cu un nivel ridicat de epuizare.

Agresiunea ar trebui să scadă în jur de 24 de ore după regrupare. Ologirea şi moartea la regrupare indică agresivitate extremă (în cazul în care podelele sunt adecvate).

În stabilimente agresiunea trebuie să fie minimă. Recent, cazurile de decese din cauza agresiunii în grupurile din stabilimente.

Când trebuie luate măsuri

Se recomandă luarea măsurilor preventive pentru a reduce orice agresiune, iar dacă apare o agresiune extremă este obligatorie luarea unor măsuri. Trebuie monitorizată permanent apariţia unor cazuri extreme pentru a evalua impactul schimbărilor de management. Se Notează porcii cu număr extrem de leziuni şi se monitorizează, deoarece prezintă un risc mai mare de reducere a imunităţii.

Vizitatori Counter

003098820
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
11637
7436
56121
2998156
138232
145668
3098820

IP-ul tau: 18.207.136.184
Server Time: 2019-09-21 18:05:31