PRODUCATORII CARE AU DEPASIT COTA INDIVIDUALA DE LAPTE POT SOLICITA SUPLIMENTAREA CU CEA DIN REZERVA NATIONALA

User Rating:  / 0
PoorBest 
Producatorii de lapte care au depasit cota individuala de lapte pe perioada anului de cota precedent si cei ale caror exploatatii si-au inceput activitatea in timpul anului de cota pot solicita suplimentarea acesteia din cota de lapte disponibila in rezerva nationala.
      Astfel, pentru exploatatiile de vaci de lapte care au desfasurat activitate pe intreg anul de cota, producatorii pot solicita cota din rezerva nationala pentru cantitatea de lapte cu care si-au depasit cota individuala de lapte pentru perioada anului de cota precedent. In cazul exploatatiilor care isi incep activitatea in timpul anului de cota, producatori pot cere cota din rezereva nationala pentru o cantitatea de lapte calculata in functie de productia medie lunara comercializata in perioada de activitate din anul de cota si raportata la o perioada de 12 luni.
      Potrivit Ordinului 83 privind stabilirea conditiilor de acordare a cotei individuale de lapte din rezerva nationala, producatorii in varsta de pana la 35 ani, care infiinteaza exploatatii noi de vaci de lapte, au prioritate in alocarea cotelor din rezerva nationala, pana la acoperirea integrala a cantitatii necesare fiecarei exploatatii.

      Producatorii trebuie sa detina minim 10 capete de vaci de lapte

      Conditiile pe care producatorii de lapte trebuie sa le indeplineasca pentru a primi cota din rezerva nationala sunt: 
- detin exploatatii cu un efectiv minim de 10 capete de vaci de lapte la sfarsitul anului de cota/la data solicitarii;
- sa depaseasca cota individuala de lapte;
- si-au inceput activitatea in timpul anului de cota;
- au absolvit un curs de pregatire profesionala in domeniul cresterii vacilor de lapte si/sau al organizatiei pietei laptelui in Uniunea Europeana prin sistemul cotelor de lapte.
      Cantitatea minima a cotei din rezerva nationala care poate fi solicitata de catre producatori este de 10.000 kilograme, iar cea maxima de 1.200.000 kilograme.
      De cota de lapte din rezerva statului nu poate beneficia producatorii de lapte care in anul precedent distribuirii din rezerva nationala a vandut sau a cedat cu titlu gratuit orice cantitate de lapte altui producator care nu beneficieaza de cota din rezerva nationala.
      Solicitarea de acordare cotelor din rezerva nationala se face pe baza de cereri tip, care se depun in primele 30 de zile ale anului de cota urmator la centrul judetean al Agentiei de Plati si interventie in agricultura de pe raza careia funcioneaza exploatatia.
Pentru cotele din rezerva nationala aferente anului de cota 2008-2009, producatorii de lapte cu exploatatii care isi incep activitatea in timpul anului de cota depune cererile in timp de 15 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a Ordinului 83 din 24 februarie 2009.
      Niciun producator de lapte care a beneficiat de alocare de cota de lapte din rezerva nationala nu poate transfera, permanent sau temporar, nicio cantitate din cota individuala detinuta, o perioada de 2 ani de la sfarsitul anului de coat in care i-a fost atribuita cota din rezerva nationala. 
      In caz contrar transferul permanent sau temporar al unei cantitati de lapte de catre producatorul care a beneficiat de alocarea unei cote din rezerva nationala inainte de expirarea perioadei prevazute duce la retragerea intregii cantitati alocate din rezerva nationala, incepand cu anul de cota in care se efectueaza tranzactia.  
      Cererea-tip pentru acordarea de cota din rezerva nationala este pusa la dispozitia producatorilor de catre centrul judetean al APIA, cuprinde informatii privind producatorul si exploatatia ce constituie suportul pentru cota din rezerva nationala si este insotita de urmatoarele documente , originale sau copii, pentru confruntare cu iscrisurile din cerere: act de identitate; cod unic de inregistrare, dupa caz; cardul de identificare al exploatatiei la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor; actul de receptie al lucrarilor privind investitiile din exploatatia pentru care a solicitat cota din rezerva nationala; documentele prin care se demonstreaza cantitatea de lapte obtinuta si comercializata din exploatatia pentru care a solicitat cota din rezerva nationala; declaratie pe propria raspundere privind surplusul cantitatii lapte vandute directe fata de cota detinuta, in cazul solicitarii de cota din rezerva nationala pentru vanzari directe; documente care atesta nivelul pregatirii necesare pentru desfasurarea activitatii de producator de lapte, respectiv absolvirea unui curs de pregatire profesionala in domeniul cresterii vacilor de lapte si/sau al organizarii pietei laptelui in Ue prin sistemul Cotelor de lapte. 

Data adaugarii: 30.03.2009Sursa AgroAzi 

Vizitatori Counter

003049535
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
783
6053
6836
2998156
88947
145668
3049535

IP-ul tau: 3.229.122.166
Server Time: 2019-09-16 03:10:51